Vammaisyleisurheilijat menestyivät hienosti EM-kisoissa!

25.8.2014

Espoon Tapioiden vammaisyleisurheilijoista Toni Piispanen kelasi tuplamestariksi, Aleksi Kirjonen heitti kultaa ja työnsi pronssia ja Esa-Pekka Mattila kelasi sijoille 5. ja 6., vammaisyleisurheilun EM-kilpailuissa Iso-Britannian Swanseassa.

Heti kilpailujen avauspäivänä Toni Piispanen kävi 51-luokan 400 metrin kelauksen lopussa tiukan kamppailun Belgian Peter Genynin kanssa, pitäen ykköstilan kymmenyksen erolla. Piispasen voittoajan ollessa 1.35,97. Piispanen on aiemmin menestynyt yhtä hyvin vain lyhemmillä 100 ja 200 metrin matkoilla. Seuraavana päivänä päämatkallaan satasella Toni ei ollut yllätettävissä, vaan paralympiavoittaja ja maailmanmestari vei EM-kultaa ajalla 23,56. ”Tämä päivä oli helpompi. Palauduin neloselta suhteellisen hyvin. Oli tosi hyvä satanen. Odotin Belgian kaveria päävastustajaksi. Sitä hän olikin, mutta alkoi jäädä jossain kohtaa. Näin sen sivusilmällä, ja sitten oli helppo vetää loppu. Rata oli pehmeä ja oli vastatuuli, pitää kelata pää tosi alhaalla, että saa puhkottua tuulta. Siinä onnistuin. Ensimmäinen 20 metriä oli myös hyvä, sain vauhdin päälle ja sitten se meni”, Piispanen kertasi.

Aleksi Kirjoselle 57-luokassa kuulantyönnön pronssi tuli korkeatasoisessa kilpailussa tuloksella 12,57. Tapioita edustava Porvoolainen jatkoi mitalitaistoaan ja Suomen keihäsperinteitä voittamalla F56-luokan keihäskisan komealla voittotuloksella 31,12, joka syntyi jo ensimmäisellä heitolla. Hänen sarjansa oli muutenkin mallikas: 27,68-31,04-30,78-30,19-28,96. Mestaruus oli Aleksille ensimmäinen aikuisten arvokisoissa. ”Kisan aikana iski sade, joten pidon kanssa oli ongelmia kaikilla. Tosi hyvä kisa kauden tasooni nähden. Kahdessa edellisessä kisassa olen heittänyt 26–27 metriä, mutta tänään Maken (valmentaja Markku Niinimäki) kanssa päivällä tehdyistä verryttelyheitoista löytyi juju heittämiseen. Iso kiitos hänelle”, Kirjonen kiitti Swanseassa paikan päällä ollutta valmentajaansa.

Kovatasoisessa T54-luokassa kelaava Esa-Pekka Mattila sijoittui 100m kelauksessa viidenneksi ja 200m kelauksessa kuudenneksi ajoilla 15,43 ja 28,57. Mattilalle jäi parempi fiilis kuudennesta sijastaan kuin päämatkansa satasen viidennestä sijasta. Haasteet olivat tälläkin matkalla lopussa. ”Kaarre oli ihan hyvä, startti oli tosi hyvä. Paukut ei vaan riitä viimeiselle sataselle, yritin tulla sen minkä pystyin”, Mattila sanoi.

Tapioista kisoissa ITO:ina toimivat Eero Kulmala ja Harri Lammi.