Toni Piispasesta vuoden urheilija – Elmiina Siikalasta vuoden junioriurheilija

11.12.2020

Maailmanmestari Toni Piispanen
Maailmanmestari Toni Piispanen

Pyörätuolikelauksen maailmanmestari Toni Piispanen oli selkeä valinta Espoon Tapioiden vuoden urheilijaksi. Piispasen tuorein mestaruus tuli viime marraskuussa Dubaissa 100 metrillä. Onnistuneet kilpailut huipentuivat 200 metrin MM-hopealla. Kausi oli onnistunut myös monipuoliselle juniorille Elmiina Siikalalle. Hän nappasi peräti kolme SM-mitalia: 100 metrillä, 300 metrin aitajuoksussa ja 5-ottelujoukkueessa yhdessä Kaisa Kivisen kanssa.

Piispasta ei koronakesä ole pahemmin hätkähdyttänyt. -Maailmanmestaruuskilpailuiden jälkeen tilanteeni oli hyvä ja kun aika nopeasti selvisi, että Tokion paralympialaiset siirtyvät, aloin hioa parasta mahdollista asentoa kelaukseen. Tein erilaisia kokeiluja ja sain arvokasta informaatiota viime kesää varten. Kokeilujen vuoksi yksittäisten kilpailujen tulokset vaihtelivat paljon, mutta perustaso oli selkeästi parempi kuin edellisenä vuotena. Kaiken huippuna Lahden Motonet GP:ssä syntyi Suomen ennätys 100 metrillä 20,21 0,6 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen, kertoo tyytyväinen Piispanen.

Syksyllä on suoritettu viimeiset hionnat asentoihin, ja maksiminopeus on kehittynyt testien perusteella 5 %. Nyt on olemassa tieto, miten pystytään voittamaan kansainväliset kilpailut ja on helppo lähteä valmistautumaan seuraavaan vuoteen. Kahdenkymmenen sekunnin haamurajan rikkoutuminen on mahdollista. En pystynyt tekemään niin paljon voimaharjoittelua viime keväänä ja kesällä kuin olisi ollut tarvetta, joten tätä kehityskohdetta on työstetty nyt aiempaa enemmän, sanailee tyytyväinen Piispanen.

 

Kilpailukausi alkanee toukokuussa Sveitsissä

Kauden päätavoitteeseen Tokion paralympialaisiin on aikaa yhdeksän kuukautta. – Kilpailukalenterista tippuu koko ajan tapahtumia pois, joten olen varautunut aloittamaan kauden vasta toukokuussa Sveitsissä kolmen kilpailun turneella. Touko-kesäkuun vaihteessa olevat Euroopan mestaruuskilpailut on tärkeä välietappi matkalla kohti päätavoitetta, toteaa 16-kertainen arvokilpailumitalisti Piispanen.

 

Joni Havasta vuoden nuori urheilija - Veikko Nugraha nimettiin vuoden läpimurroksi

Vuoden joukkueeksi nimettiin miesten 3x3000 metrin kilpakävelyjoukkue. Naapuriseura Esbo IF:n Suomen ennätyksen rikkoneeseen trioon kuuluivat Joni Hava, Sajan Irincheev ja Jaakko Määttänen. Toiseksi viimeistä vuotta nuorten sarjoissa kilpaileva Joni Hava kuittasi myös nuoren urheilijan palkinnon. Havan kauden huippuhetki osui oikeaan paikkaan Kalevan kisoihin, jossa syntyi uusi ennätys 20 000 metrillä 1:28.57,50. Tasaisesti kehittynyt Veikko Nugraha on vuoden 2020 läpimurron tehnyt urheilija. Kunniapuheenjohtaja Veikko Simpasen maljan sai viime vuoden urheilija Oskari Perälampi.

Vuoden valinnat julkaistaan koronavuotta hyvin kuvaten pelkästään tiedotteella, koska kauden päätöstilaisuutta ei voitu järjestää rajoitustoimien vuoksi. Palkitsemiset suoritetaan lauantaina 24.4. Kaikki palkittavat saavat kutsun tilaisuuteen.

 

Vuoden 2020 Espoon Tapioiden valinnat:

Urheilija              Toni Piispanen

Valmentaja         Jari Nordblom

Nuori urheilija     Joni Hava

Junioriurheilija    Elmiina Siikala

Aikuisurheilija     Mika Kirjavainen

Joukkue              Miesten 3x3000 metrin kävely (Joni Hava, Sajan Irincheev, Jaakko Määttänen)

Läpimurto            Veikko Nugraha

Seuravalmentaja Jani Lehtinen

Juniorivalmentaja Mika Reijonen

Seuratoimija        Anu Flink

Ohjaaja               Ronja Maunula

Kunniapuheenjohtaja Veikko Simpasen malja Oskari Perälampi

 

Ikäluokkien parhaat poika- ja tyttöurheilijat

15-vuotiaat     Matias Tapanainen ja Selene Rossi

14-vuotiaat     Markus Hakala ja Elmiina Siikala

13-vuotiaat     Aarni Ikäheimo ja Natalie Saarinen

12-vuotiaat     Veikko Valovirta ja Elle Saari

11-vuotiaat     Joel Räsänen ja Isabella Tuulari

10-vuotiaat     Tapio Jallinoja ja Isla Kimpimäki

9- vuotiaat      Emil Rautiainen ja Oona Vanhanen

 

Tsempparinuoret

13-vuotiaat     Emil Alhopuro, Edit Palmen ja Mia Flink

12-vuotiaat     Aapeli Oila, Veikko Valovirta, Tara Sohlo ja Olivia Rautiainen

11-vuotiaat     Luka Kielinen ja Emilia Tulokas

10-vuotiaat     Mariana Asikainen Munoz ja Emma Kimpimäki

9- vuotiaat      Lucas Lagerblom ja Mila Sohlo                       

 

Liitteet