Paraurheilu

 

Espoon Tapiot on Suomen menestynein ja edelleen kasvava seura myös vammaisyleisurheilun saralla. Tervetulleita mukaan ovat kaikki vammaisyleisurheilijat pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Seura tarjoaa kasvualustan aloittelevasta harrastajasta aina huipulle asti.

Tapiot tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa. Yleisurheilujaostoon kuuluva vammaisyleisurheilutiimi ajaa vammaisurheilijoiden asioita, ja toimintaa tukee heidän oma valmennustukijärjestelmä. Tiimin puheenjohtajana toimii Pekingin paralympialaisissa 2008 kultaa keihäässä ja hopeaa kuulassa voittanut keihäänheittäjä/kuulantyöntäjä ja sittemmin lajin valmentajana toiminut Markku Niinimäki. Häntä avustaa tiimin toiminnassa vuoden 2012 Lontoon paralympiavoittaja T51-luokan kelaaja, ME:n haltija Toni Piispanen sekä tarvittaessa urheilumanageri Mika Järvinen.

Vammaisyleisurheilutiimin tavoitteena on olla olennainen osa Espoon Tapioiden yleisurheilutoimintaa ja pyrkiä luomaan urheilijoille hyvät puitteet tavoitella menestystä tulevissa arvokisoissa ja Rion paralympialaisissa 2016, missä jo arvokisamenestystä niittäneistä urheilijoistamme; kelaajat Toni Piispanen ja Esa-Pekka Mattila ja kuulantyöntäjä/kiekonheittäjä Aleksi Kirjonen, ottaa mittaa muista lajin kansainvälisistä huipuista.

Vammaisyleisurheilussa liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset kilpailevat sekä kenttä- että ratalajeissa. Lajit mukailevat suurelta osin vammattomien yleisurheilulajeja. Yleisurheilu on avoin kaikille vammaryhmille. Kenttälajeina ovat kuula, kiekko, keihäs, pituushyppy, kolmiloikka ja korkeushyppy. Ratalajeissa mukana ovat kaikki olympiamatkat aita- ja estejuoksua lukuun ottamatta. Pyörätuoliurheilijoilla on juoksua vastaavat kelausmatkat. 5-ottelussa laji ja ottelu vaihtelevat urheilijan toimintakyvyn mukaan.