Parayleisurheilu

 

Espoon Tapiot on Suomen menestynein ja edelleen kasvava seura myös parayleisurheilun saralla. Tervetulleita mukaan ovat kaikki parayleisurheilijat pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Seura tarjoaa kasvualustan aloittelevasta harrastajasta aina huipulle asti.

Tapiot tekee tiivistä yhteistyötä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n kanssa. Yleisurheilujaostoon kuuluva parayleisurheilutiimi ajaa parayleisurheilijoiden asioita, ja toimintaa tukee heidän oma valmennustukijärjestelmä. Tiimin puheenjohtajana toimii Pekingin paralympialaisissa 2008 kultaa keihäässä ja hopeaa kuulassa voittanut keihäänheittäjä/kuulantyöntäjä ja sittemmin lajin valmentajana toiminut Markku Niinimäki, ja häntä avustavat tarvittaessa tiimin toiminnassa vuoden 2012 Lontoon paralympiavoittaja T51-luokan kelaaja, ME:n haltija Toni Piispanen sekä urheilumanageri Mika Järvinen.

Parayleisurheilutiimin tavoitteena on olla olennainen osa Espoon Tapioiden yleisurheilutoimintaa ja pyrkiä luomaan seuramme parhaille paraurheilijoille hyvät puitteet tavoitella menestystä tulevissa arvokisoissa, kuten mm. 2017 Parayleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa

Parayleisurheilussa liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset kilpailevat sekä kenttä- että ratalajeissa. Lajit mukailevat suurelta osin vammattomien yleisurheilulajeja. Yleisurheilu on avoin kaikille vammaryhmille. Kenttälajeina ovat kuula, kiekko, keihäs, pituushyppy, kolmiloikka ja korkeushyppy. Ratalajeissa mukana ovat kaikki olympiamatkat aita- ja estejuoksua lukuun ottamatta. Pyörätuoliurheilijoilla on juoksua vastaavat kelausmatkat. 5-ottelussa laji ja ottelu vaihtelevat urheilijan toimintakyvyn mukaan.